1950 – SSCB Film, eski bir Çin masalına dayanmaktadır. Film, Çin’de yaşayan, ağır iş yükü ve baskıya rağmen yaşam inancını ve özgürlük tutkusunu kaybetmeyen insanların öyküsünü anlatmaktadır.
Boyun eğmeyenlerin hikayesini anlatan 1950 Sovyet yapımı bir animasyon film olan Sarı Leylek’ i izlerken umudunuz tazelenecek. Yönetmenliğini, büyük Rus animasyon yönetmeni Lev Atamanov’un yaptığı film, eski bir Çin masalına dayanıyor. Masalımız ; Çin İmparatorluğu’nda yaşayan Mi adında yoksul bir öğrencinin iyi bir insan olan hancının yanında okulun bitirene kadar kalmasıyla başlıyor. Okulu bitince hancının yanından ayrılan Mi, giderken hanın duvarına sarı bir leylek çiziyor ve hancıya:
– Sana bu leyleği bırakıyorum. Akşamları çayhane müşterilerle dolduğunda, müşterilerine hep birden ellerini üç kez şaklatmalarını söyle. Ellerin şaklamasını duyan leylek duvardan inip dans edecektir. Ama senin dikkat etmen gereken bir konu var. Tek bir kişi için leyleğin dans etmesini isteme! Eğer böyle bir şey yaparsan leylek gider ve asla geri dönmez.Demiş ve torbasını sırtına alarak handan ayrılmış.
Akşam olmuş ve müşteriler dolmuş, hep birlikte üç kez şaklatmışlar: Şak Şak Şak…
Gerçektende leylek duvardan yere inmiş ve kanatlarını sonuna kadar açmış, dans ederek, havada süzülerek, arada bir birine kanatlarının ucuyla yavaşça dokunarak çayhanenin her tarafında dolaşmış. Dansı ve hareketleri öylesine zarifmiş ki insanlar adeta büyülenmişler.
Masalın devamını, meraklıları için film ile birlikte izlemeye bırakıyorum. Filmimiz masal da ki gibi başlamıyor. Daha cüretkar bir başlangıçla, Çin İmparatoru’nun geçişi esnasında herkes eğilirken Flüt çalan Mu’nun eğilmemesiyle deliye dönen İmparator’un boyun eğmeyen tek bir insanın karşısında ki çaresizliğiyle başlıyor. Öylesine gözü dönüyor ki, bir leyleğe bile boyun eğdirmeye çalışıyor. Mu’nun film başlar ki ilk sözleriyle sunmuş olalım:
– Ben neşeli,gezgin Mu. Yanlızca iyi insanların önünde eğilirim.